Vse dobro vsem

Vzela sem si pravico do svobode govora.

TOTI MARIBOR

FOTOGRAFSKI NATEČAJI

Utrinki s Totega Mesta
Zanimivosti s totega mesta
Novice s tote dežele

O Mariboru

Uvod

Univerzitetno mesto Maribor, metropola slovenske Štajerske, je drugo najpomembnejše mesto v državi.

Maribor

Znano je tudi kot:

  • mesto Evropske prestolnice kulture 2012,
  • mesto Svetovnega mladinskega šahovskega prvenstva 2012,
  • ena od TOP 10 svetovnih turističnih destinacij po mnenju številnih medijev,
  • središče ene najhitreje razvijajočih se destinacij v Sloveniji in
  • mesto najstarejše trte na svetu, svetovne znamenitosti, ki privablja množico turistov v svojo Hišo Stare trte tudi iz najbolj oddaljenih krajev sveta.

Razprostira se pod zelenim Pohorjem na obeh bregovih reke Drave. Barvito mesto se ponaša z bogato arhitekturo, vinogradniško tradicijo, pestro kulinariko in gostoljubnimi ljudmi. V zadnjih letih postaja vse bolj prepoznavno kot kulturno, festivalsko, športno rekreacijsko ter turistično središče širše regije. Mariborčani ponosno hranijo ter negujejo Staro trto, najstarejšo vinsko trto na svetu, ki že preko 400 let raste v starem mestnem jedru. Njej na čast so v Hiši Stare trte izgradili muzej, njena izjemna starost pa je kot svetovna znamenitost zapisana tudi v Guinnessovi knjigi rekordov.

Zgodovina

To področje je bilo naseljeno že v pozni bronasti in železni dobi. Prvič je njegovo prvotno ime Marchpurg, »grad v Marki«, moč zaslediti v zgodovinskih virih že v 12. stoletju. Leta 1254 so mu bile podeljene mestne pravice. Burna zgodovina in mnoge nesreče so mu pustile številne rane in pomnike, v njem se je zgodovina in tradicija nenehno mešala s sodobnostjo in dinamičnostjo. Mesto je močan ekonomski razvoj doživelo leta 1846, ko je vanj med prvimi v Evropi prispela pomembna železniška povezava na prometnici Dunaj–Trst. Slovensko podobo Maribora sta oblikovala dva zaslužna moža, škof Anton Martin Slomšek, ki je leta 1859 sedež Lavantinske škofije prestavil iz Št. Andraža v Maribor, ter pesnik in general Rudolf Maister, ki je po prvi svetovni vojni mesto in severno mejo uspešno ubranil in ta del Slovenije priključil takratni novi državi Slovencev, Hrvatov in Srbov.

Destinacije

Slovensko narodno gledališče, kjer danes ustvarjajo svetovno priznani umetniki, daje mestu, ob bogati meščanski tradiciji, sodoben svetovljanski pridih. V mestu pa je še kar nekaj zelo pomembnih kulturnih inštitucij, med njimi je Narodni dom, ki s svojo izjemno vpetostjo v prostor postaja kulturno gibalo mesta pa Lutkovno gledališče, Umetnostna galerija, Pokrajinski muzej in Muzej NO, Sinagoga ipd. Izjemno bogata je tudi ponudba sodobne kulture za mlade, v Udarniku, Kibli, Pekarni, in še kje. Izjemna kulturna energija mesta, odmevni kulturni dogodki, kot so Festival Lent, Borštnikovo srečanje, Festival Maribor idr, so doprinesli do prestižne znamke Evropska prestolnica kulture Maribor 2012.

Mesto športa

Maribor je poznan kot mesto športnikov ter ljubiteljev aktivnega odmora in rekreacije. Je tudi mesto pomembnih mednarodnih športnih prireditev. Sloves mesta so po svetu ponesle tako Zlata lisica, svetovni pokal v smučanju za ženske, ki že skoraj pet desetletij poteka na pohorskih smučiščih, kot tudi velike mednarodne nogometne tekme domačega kluba in državne reprezentance na prenovljenem stadionu Ljudski vrt. Mesto med ostalim nudi odlične pogoje in objekte za teniška, plavalska, strelska, hokejska, odbojkarska, kolesarska, tekaška, rokometna, atletska, nogometna, veslaška tekmovanja, kakor tudi za kakovostne priprave športnikov na najvišjem nivoju.

Mesto prireditev

Maribor je mesto številnih dobro obiskanih festivalov, ki se odvijajo skozi vse leto. Zagotovo je potrebno omeniti multikulturni Festival Lent, ki obarva dravsko nabrežje v živahno kulturno in družabno središče, utripajoče v ritmih vsega sveta. Omenimo še številne festivale, kot so Festival Stare trte, Pisani december, DokMa, Etnika in druge tradicionalne prireditve, npr. Splavarski krst, martinovanje, silvestrovanje na prostem in še bi lahko naštevali.

Mesto vina in kulinarike

Mesto, ki je svoji Stari trti postavilo hišo in muzej vina je stičišče mnogih vinsko kulinaričnih in rekreacijskih poti, ki se, še posebej v jeseni, kot zlate niti pnejo po vinorodnih gričih vse na okoli. Domače gostilne, turistične in vinogradniške kmetije, pa tudi kakovostna ponudba v mestu, so neusahljiv vir za raziskovanja obiskovalcev. Pristna štajerska kulinarika, s posebnostmi, kot so bučno olje, kruh z zaseko, domače mesnine in peciva predstavljajo ob vrhunskih belih vinih bogato zakladnico užitkov.

Mesto doživetij

Tako uglašene in organske povezave urbanega mesta z ohranjeno naravo, kot je vidna v Mariboru ni veliko. Mesto odlikuje zelena transverzala, ki prepleta mesto s Pohorjem, Kozjakom, Dravo in vinorodnimi griči. Zdrava pitna voda, ugodna klima in ohranjena narava, uvršča destinacijo Maribor- Pohorje med konkurenčne ponudnike doživetij za aktivni odmor in sprostitev. Kakovostna vlaganja v turistično ter športno infrastrukturo, ob že tradicionalni ponudbi, predstavljajo neizčrpno zakladnico doživetij. Tukaj lahko smučate, kolesarite, raziskujete, se vozite po Dravi, sprehajate, okušate pristne jedi, skrbite za svoje zdravje, se srečujete z domačini, se sproščate, organizirate kongrese, sodelujete na športnih, kulturnih in zabavnih prireditvah ter festivalih, skratka, aktivno doživljate mesto.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2019 Vse dobro vsem

%d bloggers like this: